Zakupowe pułapki – nie daj się złapać

Zakupowe pułapki – nie daj się złapać

Każdy z nas robi zakupy – obojętnie, czy codziennie, co drugi dzień, czy raz na tydzień. Każdego zatem dotyczy problem wyboru odpowiednich produktów dla siebie, swojej rodziny i swojego domu. Producentów tych samych rzeczy jest bowiem cała masa, a wszyscy kuszą kolorowymi opakowaniami, zachęcają cenami, sugerują że mają najwyższą jakość, albo mnóstwo innych zalet. W związku z tym ciężko się zdecydować na jeden produkt i bywa, że w dodatku wybieramy ten gorszy. Niektórzy działają też w inny sposób – od lat kupując to samo. Nie jest to jednak do końca dobre rozwiązanie, bo jakość produktów tego samego producenta może się zmieniać – na rynku zaś może pojawić się jakiś tańszy, a bardziej wartościowy odpowiednik. Jako konsumenci mamy prawo do tego, co najlepsze. Co więc warto wybierać spośród bogatej oferty produktów spożywczych w naszych sklepach?

Chleb – na zakwasie czy bezglutenowy?

świeży chlebSpożywamy bardzo dużo chleba, więc wybór tego odpowiedniego jest niesamowicie istotny. Powinniśmy przede wszystkim unikać chlebów pakowanych w folie, bo zwykle są pakowane jeszcze przed ostygnięciem, a w związku z tym w opakowaniu zbiera się wilgoć i bardzo szybko rozwijają się pleśnie. Lepiej zaopatrzyć się w zwykły chleb, który przecież można polecić pokroić – sprawdźmy czy ma błyszczącą skórkę na górze i czy jest posypany mąką na dole. Najgorsze jest pieczywo tostowe, z wszelkimi dodatkami jak karmel czy mleko, ponieważ najszybciej pleśnieje. Najlepszym rodzajem pieczywa jest zaś chleb razowy – ciemny. Musimy jedynie uważnie sprawdzać, czy aby czasem jego kolor nie bierze się z dodatku na przykład karmelu – oczywiście, wybierajmy ten chleb, który jest ich pozbawiony. Przyjrzyjmy się też uważnie dacie i unikajmy produktów, które mogą być spożywane przez długi czas po zapakowaniu – to przecież nie jest naturalne i wynika z dodania wielu szkodliwych środków konserwujących. Jeśli już chcemy, by nasz chleb był dłużej zdatny do spożycia, wybierzmy pieczywo na zakwasie.

Masło czy margaryna?

masło extraW tym przypadku wybór także jest ogromny, a nie wszystkie produkty są smaczne i oczywiście większość jest niezdrowa. Jeśli chodzi o fanów margaryny i masła, zwolennicy i przeciwnicy jednego i drugiego produktu rozkładają się mniej więcej po równo. Nie da się niczego nie kupować, bo tak przygotowane kanapki nawet nie byłyby dobre (zbyt suche), a poza tym tłuszcz jest potrzebny także np. do pieczenia. Do smarowania pieczywa wybierajmy więc margarynę w kubkach, taką jak delma, która jest bardziej miękka, a tę twardą, w kostce przeznaczmy do pieczenia czy smażenia. Świetnym wyborem jest też mix masła i oleju, który jest bardziej miękki niż mix z margaryną, a przy tym dużo zdrowszy i równie smaczny. Jeśli zaś jesteś fanem masła, stoi przed Tobą nie lada zadanie. Spośród wszystkich rodzajów wybierz taki produkt, który zawiera jak najwięcej tłuszczu i mało wody. Proporcje powinny wyglądać następująco: co najmniej 80% tłuszczu i nie więcej niż 16% wody. Niestety, najbardziej zbliżone do tego (choć nie idealne) jest tylko masło stołowe. Sprawdzaj też zawartość tłuszczów trans, których nie powinno być więcej niż 1 gram (1%).

Nabiał – z tłuszczem czy bez?

nabiałNabiał staje się ostatnio coraz bardziej problematyczny, jako że coraz więcej osób cierpi na skazę białkową czy też uskarża się na nietolerancję laktozy. Jeśli już kupujemy produkty mleczne, a przecież jakieś musimy, bo są bardzo zdrowe, powinniśmy wybierać te najlepsze – sprawdzajmy więc zawsze czy nie są zbyt słodkie i czytajmy ich skład. Nie wybierajmy produktów zupełnie odtłuszczonych, gdyż razem z tłuszczem giną i inne, cenne dla naszego zdrowia składniki – przede wszystkim wapń i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Wybierajmy raczej produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, na przykład mleko 0,5%. Sięgajmy też po mleko filtrowane – jest lepsze od UHT.

Mięso i wędliny – to warto wiedzieć

mięso z hodowli tradycyjnejNa współczesne wyroby wędliniarskie wiele osób bardzo narzeka. Sugerują, że to nie to samo, co kiedyś – są i takie wędliny, gdzie prawdziwe mięso to tylko 30 lub 50% całego produktu. Na takim przykładzie najlepiej widać, jak niekiedy niezdrowe rzeczy obecnie spożywamy – często w ogóle nie zdając sobie z tego sprawy! Warto zatem czasem nieco dopłacić, ale wybrać produkt naprawdę trafiony! Najlepiej szukajmy produktów opatrzonych nazwą „Wyrób tradycyjny”, która jest przyznawana przez Ministerstwo Rolnictwa najlepszym firmom, które działają w zgodzie z niegdysiejszymi, wysokimi standardami. Od takich producentów nie kupimy parówek, w których jest 60% tłuszczu i łyżeczka mięsa. Najlepiej wybierajmy wędliny i mięsa hermetycznie pakowane, i uważnie czytajmy etykiety – decydujmy się na te, gdzie zawartość mięsa jest największa. Jeśli zaś chodzi o wygląd, bardzo łatwo rozpoznać wędlinę z dużą ilością mieszanki peklującej – wydaje się ona mienić kolorami tęczy. Nie trzeba chyba dodawać, że podobnych produktów raczej warto unikać.

Makaron – na to zwróć uwagę

makaron - pomysł na obiad​Jeśli chodzi o makarony, w sklepach jest ich cała masa. Przeróżne kształty, firmy, a nawet kolory przyprawiają niektórych o zawrót głowy – nie wiadomo na co się zdecydować. Warto zatem przede wszystkim strzec się tych połamanych, o różnej wielkości i przesadnie żółtych, bo najczęściej ich ładna barwa jest skutkiem dodania barwnika. Dobry makaron może być żółty, jednak żółcią naturalną, wynikającą z dodania żółtych jajek. Dobre są również makarony kremowe, o naturalnym zapachu. Sprawdzajmy w składzie, co konkretnie znalazło się w makaronie i unikajmy tych ze zbędnymi dodatkami. Najlepszy makaron wykonywany jest z mąki z pszenicy durum, ale również dobry jest bogaty w błonnik makaron pełnoziarnisty.

Gazetki reklamowe, promocje, tajniki wyprzedaży - z nami świat dyskontów, super- i hipermarketów nie będzie już miał przed Tobą tajemnic!

Daj się porwać zakupowemu szaleństwu, ale nie strać przy tym głowy - kontroluj oferty, sprawdzaj promocje, porównuj ceny.

Racjonalne zakupy i świadomy konsument to nasza recepta na udane zakupowe szaleństwo.

kontakt@zakupowyszal.pl